Jadłospis

Poniedziałek 1.12.2025 

Zupa krem z zielonego groszku z grzankami: wywar z mięsa drobiowego, groszek mrożony, ziemniaki, pietruszka, seler, por, czosnek, masło(śmietanka, mleko, kultury bakterii), przyprawy, grzanki(mąka pszenna, olej rzepakowy, serwatka z mleka, jaja). 

 Ryż z jabłkami polany sosem waniliowym : ryż paraboliczny, jabłka prażone w kostce(dwutlenek siarki), mleko, jogurt grecki(mleko, śmietanka, mleko w proszku, żywe kultury bakterii), śmietanka, cukier puder i waniliowy. 

Woda / Gruszka 

Wtorek 2.12.2025 

Zupa meksykańska z ziemniakami: wołowina, marchewka, pietruszka, seler, por, ziemniaki, fasola czerwona, kukurydza, cebula, czosnek, koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, natka, przyprawy. 

Bitki ze schabu: schab, maka pszenna, przyprawy, olej.Mix kasz: gryczana i pęczak. Surówka z buraczków: buraki, przyprawy, olej rzepakowy. 

Kompot (woda, owoce mrożone, cukier) / Porcja Dobra 100% owoc 

Środa 3.12.2025  

Zupa zacierkowa: wywar z mięsa drobiowego, marchewka, pietruszka, seler, por, makaron zacierka(makaronowa mąka pszenna), natka pietruszki, przyprawy.   

Dewolaj z pieca: pierś z kurczaka,masło (śmietanka pasteryzowana, mleko pasteryzowane, kultury bakterii), bułka tarta(mąka pszenna, drożdże, woda), koperek, jaja, przyprawy.Ziemniaki. 

Surówka z selera: seler, jogurt grecki (mleko, śmietanka, mleko w proszku, żywe kultury bakterii), miód. 

Woda / Śliwka 

Czwartek 4.12.2025 

Barszcz ukraiński z ziemniakami: wywar na kiełbasie(mięso wieprzowe 88g, sól, przyprawy, ekstrakty przypraw, białko wieprzowe kolagenowe, glukoza), buraki wiórki, koncentrat barszczu, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta świeża, fasola Jaś, ziemniaki, śmietanka 18%, przyprawy, natka pietruszki. 

Medaliony z pieca: pierś z indyka, jajko, cebula, bułka tarta(mąka pszenna, drożdże, woda), przyprawy . Kasza bulgur. Surówka z marchewki: marchew, jabłko, przyprawy, olej rzepakowy. 

Kompot (woda, owoce mrożone, cukier) / Ciasteczka zbożowe(mąka pszenna pełnoziarnista, żytnia, płatki owsiane, olej słonecznikowy, owoc 7%)  

Piatek 5.12.2025 

Zupa ryżowa: wywar z mięsa drobiowego, ryż, marchewka, pietruszka, seler, por, masło(śmietanka, mleko, kultury bakterii), przyprawy, natka pietruszki. 

Steki rybne w chrupiącej panierce z ziołami z pieca: mintaj, jaja, mąka pszenna, olej, zioła, przyprawy..Ziemniaki. Mizeria: ogórek świeży, śmietana 12%(śmietanka, kultury bakterii mlekowych), jogurt grecki 10%(mleko, śmietanka, mleko w proszku, żywe kultury bakterii)), przyprawy.  

Soczek 100% / Jabłko 

Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie z przyczyn niezależnych od szkoły.

****************************************************************************************************************************************************

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11. Ziarna sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki (E220-E227) konserwant żywności

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, czosnek, smak natury, cynamon, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera oraz gorczycy.