Jadłospis

  Poniedziałek 09.12.2024 

Zupa krem z zielonego groszku z grzankami: wywar z mięsa drobiowego, groszek mrożony, ziemniaki, pietruszka, seler, por, czosnek, masło(śmietanka, mleko, kultury bakterii), przyprawy, grzanki(mąka pszenna, olej rzepakowy, serwatka z mleka, jaja). 

 Ryż z jabłkami polany sosem waniliowym : ryż paraboliczny, jabłka prażone w kostce(dwutlenek siarki), mleko, jogurt grecki(mleko, śmietanka, mleko w proszku, żywe kultury bakterii), śmietanka, cukier puder i waniliowy. 

Woda/Mandarynka 

Wtorek 10.12.2024 

Zupa ogórkowa z ziemniakami: wywar mięsny, ogórki kiszone, śmietanka 18%, ziemniaki, pietruszka,por, seler, marchewka, przyprawy, natka pietruszki. 

Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym: pierś z indyka, jaja, mąka pszenna, bułka tarta(mąka pszenna, drożdże, woda, )koncentrat pomidorowy, śmietanka 18%. Kasza pęczak. Kalafior z masłem i bułką tartą: kalafior, masło(śmietanka, mleko, kultury bakterii), bułka tarta(mąka pszenna, drożdże, woda). 

Woda/Smoothie owocowy(przecier jabłkowy 35%, bananowy 25%, z czarnych porzeczek16%, witamina C, cynk,niacyna,biotyna) 

Środa 11.12.2024 

Zupa jarzynowa z ziemniakami: wywar z mięsa drobiowego, ziemniaki , fasolka szparagowa. groszek, kalafior, brokuł, marchewka, pietruszka, seler, por, masło(śmietanka, mleko, kultury bakterii), przyprawy, natka pietruszki. 

 Pierogi z mięsem: mięso wieprzowe, cebula, mąka pszenna, jaja, mleko, woda, przyprawy. Surówka z marchewki: marchew, jabłko, przyprawy, olej rzepakowy. 

Woda/Gruszka 

Czwartek 12.12.2024  

Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami: wywar mięsny, kapusta kiszona, marchewka, pietruszka, seler, por, cebula, ziemniaki, natka pietruszki. 

Gulasz wieprzowy z pieczarkami: szynka, pieczarki plastry, cebula, mąka pszenna, olej, przyprawy, natka pietruszki. Kasza gryczana. Surówka z buraczków: buraki, przyprawy, olej rzepakowy. 

Kompot (woda, owoce mrożone, cukier) 

Łaciaty jogurt pitny bez laktozy: mleko, wsad owocowy (cukier 9,5g, sok jeżynowy 1,5% ,sok malinowy 1,5% ,skrobia kukurydziana, fruktoza, koncentrat z marchwi, aronii i winogron, aromat), żywe kultury bakterii jogurtowych). 

Piątek 13.12.2024  

Zupa fasolkowa z makaronem: wywar z mięsa drobiowego, fasolka szparagowa, pietruszka, seler, por, masło(śmietanka, mleko, kultury bakterii), makaron pszenny(mąka pszenna, woda) przyprawy, natka pietruszki. 

Steki rybne w chrupiącej panierce z ziołami z pieca: mintaj, jaja, mąka pszenna, olej, zioła, przyprawy. Ziemniaki. Surówka z pomidora: pomidor, jogurt grecki(mleko, śmietanka, mleko w proszku, żywe kultury bakterii), śmietana 12%(śmietanka, kultury bakterii mlekowych) szczypiorek, czosnek, sól niskosodowa. 

Lemoniada cytrynowa (woda, miód, cytryna) /Banan  

Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie z przyczyn niezależnych od szkoły.

****************************************************************************************************************************************************

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11. Ziarna sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki (E220-E227) konserwant żywności

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, czosnek, smak natury, cynamon, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera oraz gorczycy.