Jadłospis
Poniedziałek 22.04.2024
Zupa krem z pora: wywar mięsny, pietruszka, seler, por, ziemniaki, śmietanka 18%, przyprawy.
Naleśniki z twarogiem polane sosem malinowym:
mąka pszenna, mleko, jaja,, twaróg, maliny, śmietanka słodka 18%,
jogurt grecki 10%(mleko, śmietanka, mleko w proszku, żywe kultury bakterii)),
cukier puder.
Napój jabłkowy (sok 100%, woda)
Mus owocowy (100% owoc)
Wtorek 23.04.2024
Zupa pomidorowa z makaronem: wywar mięsny, marchewka, pietruszka, seler,
por, makaron pszenny, koncentrat pomidorowy, natka pietruszki.
A’la zraziki z pieca: karkówka, szynka, cebula, jaja, olej. Ziemniaki. Mizeria:
ogórek świeży, śmietana 12%(śmietanka, kultury bakterii mlekowych), jogurt
grecki 10%(mleko, śmietanka, mleko w proszku, żywe kultury bakterii)),
przyprawy.
Woda
Mieszanka studencka
Środa 24.04.2024
Zupa krupnik z ziemniakami: wywar mięsny, marchewka, pietruszka, seler, por,
ziemniaki, kasza perłowa, przyprawy, natka pietruszki.
Makaron carbonara z boczkiem: makaron razowy świdry, boczek, cebula, serek
śmietankowy(odtłuszczone mleko (55%), ser (28%), masło, sole emulgujące, sól,
regulator kwasowości: kwas cytrynowy), śmietanka 18%, przyprawy.
Sok w kartoniku (sok 100%)
Jabłko
Czwartek 25.04.2024
Zupa szczawiowa z ziemniakami: wywar mięsny, ziemniaki, jajko, marchewka,
pietruszka, seler, por , szczaw konserwowy, śmietanka 18%, przyprawy.
Pulpety drobiowe w sosie koperkowym: mięso z indyka, jaja, mąka pszenna,
koper, śmietanka 18%. Kasza jęczmienna.
Marchewki juniorki z masłem: marchew, masło(śmietanka pasteryzowana,
mleko pasteryzowane, kultury bakterii), przyprawy.
Woda
Jogurt((mleko, śmietanka, przecier owocowy, sok, żywe kultury bakterii
jogurtowych)
Piątek 26.04.2024
Zupa fasolkowa z makaronem: wywar z mięsa drobiowego, fasolka
szparagowa, pietruszka, seler, por, masło(śmietanka, mleko, kultury bakterii),
makaron pszenny przyprawy, natka pietruszki.
Filety rybne w chrupiącej panierce: mintaj(ryba), jaja(białko), mąka
pszenna(gluten), olej, przyprawy. Ziemniaki. Brokuł z wody.
Lemoniada cytrynowa(woda, miód, cytryna)
Banan
Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie z przyczyn niezależnych od szkoły.
****************************************************************************************************************************************************
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Ziarna sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki (E220-E227) konserwant żywności
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, czosnek, smak natury, cynamon, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera oraz gorczycy.