Jadłospis
Poniedziałek 18.03.2024
Zupa ogórkowa z ziemniakami: wywar mięsny, marchewka, pietruszka
, seler, por, ogórki kiszone, ziemniaki, przyprawy, natka.
Pierogi z truskawkami polane sosem waniliowym :
mąka pszenna, mleko, truskawki, jaja, jogurt grecki
(mleko, śmietanka, mleko w proszku, żywe kultury bakterii),
śmietanka, cukier waniliowy.
Napój jabłkowy (sok 100%, woda)
Banan
Wtorek 19.03.2024
Zupa koperkowa z makaronem: wywar z mięsa drobiowego, koperek,
makaron pszenny, pietruszka, seler, por, masło(śmietanka, mleko,
kultury bakterii), śmietanka 18%, przyprawy.
Kotlet z piersi z kurczaka: pierś, jajko, bułka tarta(mąka pszenna,
drożdże, woda), przyprawy, olej.
Ziemniaki. Surówka z marchewki: marchew, przyprawy.
Woda
Ciasteczka zbożowe(mąka pszenna pełnoziarnista, żytnia, płatki
owsiane, olej słonecznikowy, owoc 7%)
Środa 20.03.2024
Zupa fasolkowa z makaronem: wywar z mięsa drobiowego, fasolka
szparagowa, pietruszka, seler, por, masło(śmietanka, mleko, kultury
bakterii), makaron pszenny przyprawy, natka pietruszki.
Gołąbki w sosie pomidorowym: mięso wieprzowe, ryż, kapusta,
koncentrat pomidorowy,przyprawy, natka pietruszki. Ziemniaki.
Napój pomarańczowy (sok 100%, woda)
Jabłko
Czwartek 21.03.2024
Zupa kalafiorowa z ziemniakami: wywar z mięsa drobiowego, kalafior,
ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, por,masło.
Gulasz z wołowiny: wołowina, pieczarki, cebula, mąka pszenna, olej,
przyprawy.Kasza bulgur. Surówka z czerwonej kapusty: kapusta
czerwona świeża, cebula, majonez (olej rzepakowy, żółtko jaja 6,0%,
ocet, musztarda, cukier, sól, przyprawy), jogurt grecki(mleko,
śmietanka, mleko w proszku, żywe kultury bakterii).
Kompot (woda, owoce mrożone, cukier)
Jogurt((mleko, śmietanka, przecier owocowy, sok, kultury bakterii)
Piątek 22.03.2024
Zupa jarzynowa z makaronem: wywar z mięsa drobiowego, makaron
pszenny , pietruszka, seler, por, masło(śmietanka, mleko, kultury
bakterii), przyprawy, natka pietruszki.
Łosoś z pieca: ryba Łosoś, koperek, cytryna. Ziemniaki. Surówka z
kapusty pekińskiej: kapusta pekińska, marchewka, kukurydza, koper,
przyprawy, olej.
Lemoniada cytrynowa(woda, miód, cytryna)
Mandarynka
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Ziarna sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki (E220-E227) konserwant żywności
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, czosnek, smak natury, cynamon, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera oraz gorczycy.