Jadłospis
|
Poniedziałek 15.12.2025 Zupa krem z pora z grzankami: wywar z mięsa drobiowego, pietruszka, seler, por, ziemniaki, śmietanka 18%, przyprawy, grzanki(mąka pszenna, olej rzepakowy, serwatka z mleka, jaja). Pancakes z sosem jogurtowo-jagodowym : mąka pszenna tortowa 450, jajka, mleko 3,2%, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia (substancje spulchniające:difosforany,węglany sodu), olej rzepakowy,jogurt grecki(mleko, śmietanka, mleko w proszku, żywe kultury bakterii, jagody, cukier puder. Woda/Mandarynka |
|
Wtorek 16.12.2025 Zupa groszkowa z makaronem: wywar z mięsa drobiowego, makaron(mąka pszenna, woda), zielony groszek, marchewka, pietruszka, seler, por, czosnek, śmietanka 18%, masło(śmietanka, mleko, kultury bakterii), przyprawy, koperek. A’la zraziki z pieca: karkówka, szynka, cebula, jaja, bułka tarta(mąka pszenna, drożdże, woda), olej. Ziemniaki. Bukiet warzyw z masłem: brokuł, kalafior, marchewka, masło(śmietanka pasteryzowana, mleko pasteryzowane, kultury bakterii). Kompot (woda, owoce mrożone, cukier) / Kiwi |
|
Środa 17.12.2025 Zupa krupnik z ziemniakami: wywar mięsny drobiowy, marchewka, pietruszka, seler, por, ziemniaki, kasza pęczak, przyprawy, natka pietruszki. Krokiety z mięsem: mąka pszenna, woda, masa jajowa, mięso wieprzowe, mięso drobiowe, mięso wołowe, marchew, pietruszka, seler,przyprawy Sos czosnkowy: czosnek, jogurt grecki(mleko, śmietanka, mleko w proszku, żywe kultury bakterii), majonez(olej rzepakowy, żółtko jaja 6,0%,ocet, musztarda(woda, gorczyca, ocet spirytusowy, cukier, sól), cukier, sól, przyprawy), sól, pieprz. Surówka z marchewki: marchew, brzoskwinia, cytryna, przyprawy, olej rzepakowy. Sok 100% / Banan |
|
Czwartek 18.12.2025 Zupa z soczewicy z ziemniakami: wywar mięsny , soczewica czerwona, marchewka, pietruszka, seler, por, pomidory z puszki, cebula, ziemniaki, natka pietruszki. Potrawka z indyka: pierś z indyka, marchewka, pietruszka, seler, por, brokuł, mąka pszenna, masło(śmietanka, mleko, kultury bakterii), śmietanka 18%. Kasza bulgur. Kompot (woda, owoce mrożone, cukier)/ Batonik owocowy (100% owoc)
|
Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie z przyczyn niezależnych od szkoły.
****************************************************************************************************************************************************
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Ziarna sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki (E220-E227) konserwant żywności
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, czosnek, smak natury, cynamon, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera oraz gorczycy.



