Jadłospis
Poniedziałek 31.03.2025 Zupa gulaszowa z ziemniakami: wołowina, marchewka, pietruszka, seler, por, ziemniaki, papryka czerwona, cebula, czosnek, koncentrat pomidorowy, natka, przyprawy. Naleśniki z twarogiem polane sosem truskawkowowym: mąka pszenna, mleko, jaja,, twaróg, truskawki, cukier puder. Woda / Mandarynka |
Wtorek 01.04.2025 Zupa krem z dyni z grzankami: wywar mięsny drobiowy, dynia, pietruszka, seler, por, śmietanka 18%, przyprawy, masło(śmietanka, mleko, kultury bakterii), grzanki(mąka pszenna, olej rzepakowy, serwatka z mleka, jaja). Kurczak z pieca: kurczak bioderko, olej, przyprawy. Ziemniaki. Fasolka zielona z wody z masłem i bułka tartą: fasolka szparagowa zielona, masło(śmietanka pasteryzowana, mleko pasteryzowane, kultury bakterii), bułka tarta(mąka pszenna, drożdże, woda). Soczek 100% jabłko / Porcja dobra(100% owoc) |
Środa 02.04.2025 Zupa z soczewicy z ziemniakami: wywar mięsny , soczewica czerwona, marchewka, pietruszka, seler, por, pomidory z puszki, cebula, ziemniaki, natka pietruszki. Pierogi z mięsem:mąka pszenna, masa jajowa, mięso wieprzowe, mięso wołowe, marchewka, bułka, pietruszka korzeń, seler, pieprz czarny, sól, woda.Surórwka z marchewki: marchew, ananas, przyprawy, olej rzepakowy. Woda / Gruszka |
Czwartek 03.04.2025 Barszcz ukraiński z ziemniakami: wywar na kiełbasie(mięso wieprzowe 88g, sól, przyprawy, ekstrakty przypraw, białko wieprzowe kolagenowe, glukoza), buraki wiórki, koncentrat barszczu, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta świeża, fasola Jaś, ziemniaki, śmietanka 18%, przyprawy, natka pietruszki. Medaliony z pieca: pierś z indyka, jajko, cebula, bułka tarta(mąka pszenna, drożdże, woda), przyprawy . Kasza bulgur.Surówka z pora: por, kapusta, przyprawy, olej rzepakowy. Kompot (woda, owoce mrożone, cukier) /Łaciaty jogurt pitny bez laktozy: mleko, wsad owocowy (cukier 9,5g, sok jeżynowy 1,5% ,sok malinowy 1,5% ,skrobia kukurydziana, fruktoza, koncentrat z marchwi, aronii i winogron, aromat), żywe kultury bakterii jogurtowych). |
Piątek 04.04.2025 Zupa grzybowa z kaszą: wywar mięsny drobiowy, marchewka, pietruszka, seler, por,śmietanka 18%, podgrzybki, kasza pęczak, natka, przyprawy. Steki rybne w chrupiącej panierce z ziołami z pieca: mintaj, jaja, mąka pszenna, olej, zioła, przyprawy. Ziemniaki. Surówka z kapusty kiszonej: kapusta kiszona, marchew, jabłko, natka, olej rzepakowy. Sok 100% wycisk pomarańcza/ Jabłko |
Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie z przyczyn niezależnych od szkoły.
****************************************************************************************************************************************************
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Ziarna sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki (E220-E227) konserwant żywności
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, czosnek, smak natury, cynamon, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera oraz gorczycy.