Jadłospis

Poniedziałek 19.05.2025  

Zupa krem z dyni z grzankami: wywar z mięsa drobiowego, dynia, pietruszka, seler, por, ziemniaki, śmietanka 18%, przyprawy, masło(śmietanka, mleko, kultury bakterii), grzanki(mąka pszenna, olej rzepakowy, serwatka z mleka, jaja). 

Naleśniki z twarogiem polane sosem truskawkowowym: mąka pszenna, mleko, jaja,, twaróg, truskawki, cukier puder. 

Woda / Gruszka  

Wtorek 20.05.2025  

Zupa gulaszowa z ziemniakami: wołowina, marchewka, pietruszka, seler, por, ziemniaki, papryka czerwona, cebula, czosnek, koncentrat pomidorowy, natka, przyprawy. 

A’la zraziki z pieca: karkówka, szynka, cebula, jaja, bułka tarta(mąka pszenna, drożdże, woda), olej. Kasza bulgur. Bukiet warzyw z masłem: brokuł, kalafior, marchewka, masło(śmietanka pasteryzowana, mleko pasteryzowane, kultury bakterii).  

Soczek 100% multiwitamina/ Jabłko  

Środa 21.05.2025  

Zupa jarzynowa z makaronem: wywar z mięsa drobiowego, marchewka, fasolka cięta zielona,  groszek zielony,kalafior, brokuł, makaron razowy(mąka razowa z pszenicy zwyczajnej, woda) , pietruszka, seler, por, masło(śmietanka, mleko, kultury bakterii), śmietanka 18%, przyprawy, natka pietruszki. 

Dewolaj: pierś z kurczaka,masło (śmietanka pasteryzowana, mleko pasteryzowane, kultury bakterii), bułka tarta(mąka pszenna, drożdże, woda), koperek, jaja, przyprawy.Ziemniaki . Surówka z buraczków: buraki, przyprawy, olej rzepakowy. 

Woda/ Pomarańcza 

Czwartek 22.05.2025 

 Zupa z soczewicy z ziemniakami: wywar mięsny , soczewica czerwona, marchewka, pietruszka, seler, por, pomidory z puszki, cebula, ziemniaki, natka pietruszki.Pulpety drobiowe w sosie pieczarkowym: pierś z indyka, jaja, mąka pszenna, cebula, bułka tarta(mąka pszenna, drożdże, woda), śmietanka 18%, pieczarki. Mix kasz: kasza pęczak i kasza gryczana. Ogórek konserwowy(ogórki, ocet spirytusowy, cukier, sól, koper, chrzan, czosnek, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy, gorczyca). 

Kompot (woda, owoce mrożone, cukier) / Mandarynka 

Piątek 23.05.2025  

Zupa z cukinii z makaronem: wywar mięsny drobiowy,makaron razowy świdry(mąka razowa z pszenicy durum, mąka razowa z pszenicy zwyczajnej, woda), cukinia, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietanka 18%, masło(śmietanka, mleko, kultury bakterii). 

Paluszki rybne z pieca: filety z ryb białych(mintaj, czarniak, morszczuk, miruna), mąka pszenna, woda, olej rzepakowy, sól, drożdże, przyprawy. .Ziemniaki. Surówka z ogórków: ogórki kiszone, kukurydza, cebula czerwona, natka, przyprawy, olej rzepakowy. 

Woda /Banan   

Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie z przyczyn niezależnych od szkoły.

****************************************************************************************************************************************************

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11. Ziarna sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki (E220-E227) konserwant żywności

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, czosnek, smak natury, cynamon, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera oraz gorczycy.