Jadłospis

Poniedziałek 23.06.2025 731kcal 

Zupa brokułowa z ziemniakami: wywar z mięsa drobiowego, brokuł, ziemniaki, pietruszka, seler, por, masło(śmietanka, mleko, kultury bakterii), przyprawy, śmietanka 18%, natka pietruszki. 108kcal 

Pierogi z truskawkami polane sosem śmietankowym : mąka pszenna, mleko, truskawki, jaja, jogurt grecki(mleko, śmietanka, mleko w proszku, żywe kultury bakterii), mleko, śmietanka 18%, cukier puder. 580kcal 

Woda / Nektarynka 43kcal 

Wtorek 24.06.2025 816kcal 

Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami: wywar mięsny, kapusta kiszona, marchewka, pietruszka, seler, por, cebula, ziemniaki, natka pietruszki.111kcal 

Kurczak z pieca: kurczak bioderko, olej, przyprawy.317kcal Mix kasz: kasza pęczak i kasza gryczana.270kcal  

Surówka z buraczków: buraki, przyprawy, olej rzepakowy.63kcal 

Woda / Porcja dobra(100% owoc) 55kcal 

Środa 25.06.2025 839kcal 

Zupa ogórkowa z ziemniakami: wywar mięsny, ogórki kiszone, śmietanka 18%, ziemniaki, pietruszka,por, seler, marchewka, przyprawy. 96kcal  

Spaghetti bolognese z serem : szynka, karkówka, koncentrat pomidorowy, pulpa pomidorowa, marchew, cebula, czosnek, mąka pszenna, olej, przyprawy, makaron(mąka pszenna z pszenicy Durum, woda),ser(mleko pasteryzowane, sól, chlorek wapnia, bakterie fermentacji mlekowej). 

580kcal.  

Soczek 100% 88kcal / Gruszka 75kcal 

Czwartek 26.06.2025 773kcal 

Zupa grochowa z ziemniakami: wywar na boczku(mięso wieprzowe 85%, woda, sól, stabilizator E451), ziemniaki, groch, cebula, marchewka, pietruszka, seler, por, przyprawy.143kcal 

Gulasz z wołowiny: wołowina,pieczarki, cebula, mąka pszenna, olej, przyprawy296kcal. Mix kasz: Kasza bulgur, kasza gryczana.183kcal Marchewki juniorki z wody z masłem: mini marchewki, masło(śmietanka, mleko, kultury bakterii). 45kcal 

Kompot (woda, owoce mrożone, cukier)52kcal/ Mus owocowy( 100% owoc) 54kcal 

Piątek 27.06.2025 750kcal TYLKO ZERÓWKI 

Zupa pieczarkowa z kaszą: wywar mięsny , marchewka, pietruszka, seler, por,pieczarki, kasza pęczak, natka, przyprawy.137kcal 

Steki rybne w chrupiącej panierce z ziołami z pieca: mintaj, jaja, mąka pszenna, olej, zioła, 216kcal Ziemniaki.132kcal Surówka z pora: por, kapusta, przyprawy, olej rzepakowy.88kcal 

Soczek 100% 114kcal / Jabłko 63kcal 

 

Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie z przyczyn niezależnych od szkoły.

****************************************************************************************************************************************************

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11. Ziarna sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki (E220-E227) konserwant żywności

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, czosnek, smak natury, cynamon, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera oraz gorczycy.