Jadłospis

Poniedziałek 22.04.2024

Zupa krem z pora: wywar mięsny, pietruszka, seler, por, ziemniaki, śmietanka 18%, przyprawy.

Naleśniki z twarogiem polane sosem malinowym:

mąka pszenna, mleko, jaja,, twaróg, maliny, śmietanka słodka 18%,

jogurt grecki 10%(mleko, śmietanka, mleko w proszku, żywe kultury bakterii)),

cukier puder.

Napój jabłkowy (sok 100%, woda)

Mus owocowy (100% owoc)

Wtorek 23.04.2024

Zupa pomidorowa z makaronem: wywar mięsny, marchewka, pietruszka, seler,

por, makaron pszenny, koncentrat pomidorowy, natka pietruszki.

A’la zraziki z pieca: karkówka, szynka, cebula, jaja, olej. Ziemniaki. Mizeria:

ogórek świeży, śmietana 12%(śmietanka, kultury bakterii mlekowych), jogurt

grecki 10%(mleko, śmietanka, mleko w proszku, żywe kultury bakterii)),

przyprawy.

Woda

Mieszanka studencka

Środa 24.04.2024

Zupa krupnik z ziemniakami: wywar mięsny, marchewka, pietruszka, seler, por,

ziemniaki, kasza perłowa, przyprawy, natka pietruszki.

Makaron carbonara z boczkiem: makaron razowy świdry, boczek, cebula, serek

śmietankowy(odtłuszczone mleko (55%), ser (28%), masło, sole emulgujące, sól,

regulator kwasowości: kwas cytrynowy), śmietanka 18%, przyprawy.

Sok w kartoniku (sok 100%)

Jabłko

Czwartek 25.04.2024

Zupa szczawiowa z ziemniakami: wywar mięsny, ziemniaki, jajko, marchewka,

pietruszka, seler, por , szczaw konserwowy, śmietanka 18%, przyprawy.

Pulpety drobiowe w sosie koperkowym: mięso z indyka, jaja, mąka pszenna,

koper, śmietanka 18%. Kasza jęczmienna.

Marchewki juniorki z masłem: marchew, masło(śmietanka pasteryzowana,

mleko pasteryzowane, kultury bakterii), przyprawy.

Woda

Jogurt((mleko, śmietanka, przecier owocowy, sok, żywe kultury bakterii

jogurtowych)

Piątek 26.04.2024

Zupa fasolkowa z makaronem: wywar z mięsa drobiowego, fasolka

szparagowa, pietruszka, seler, por, masło(śmietanka, mleko, kultury bakterii),

makaron pszenny przyprawy, natka pietruszki.

Filety rybne w chrupiącej panierce: mintaj(ryba), jaja(białko), mąka

pszenna(gluten), olej, przyprawy. Ziemniaki. Brokuł z wody.

Lemoniada cytrynowa(woda, miód, cytryna)

Banan

Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie z przyczyn niezależnych od szkoły.

****************************************************************************************************************************************************

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11. Ziarna sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki (E220-E227) konserwant żywności

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, czosnek, smak natury, cynamon, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera oraz gorczycy.