Jadłospis
Poniedziałek 08.09.2025 Zupa krem z zielonego groszku z grzankami: wywar z mięsa drobiowego, groszek mrożony, ziemniaki, pietruszka, seler, por, czosnek, masło(śmietanka, mleko, kultury bakterii), przyprawy, grzanki(mąka pszenna, olej rzepakowy, serwatka z mleka, jaja). Ryż z jabłkami polany sosem waniliowym : ryż paraboliczny, jabłka prażone w kostce(dwutlenek siarki), mleko, jogurt grecki(mleko, śmietanka, mleko w proszku, żywe kultury bakterii), śmietanka, cukier puder i waniliowy. Woda Jabłko |
Wtorek 09.09.2025 Zupa koperkowa z makaronem razowym: wywar drobiowy, marchewka, pietruszka, seler, por, makaron razowy świdry(mąka razowa z pszenicy durum, mąka razowa z pszenicy zwyczajnej, woda), masło(śmietanka, mleko, kultury bakterii), śmietanka18%, koperek. Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym: pierś z indyka, jaja, mąka pszenna, bułka tarta(mąka pszenna, drożdże, woda, )koncentrat pomidorowy, śmietanka 18%. Mix kasz: gryczana i pęczak. Fasolka szparagowa zielona z wody z masłem: fasolka, masło(śmietanka, mleko, kultury bakterii). Soczek 100% Banan |
Środa 10.09.2025 Zupa zacierkowa: wywar mięsny, marchewka, pietruszka, seler, por, makaron zacierka(makaronowa mąka pszenna), masło(śmietanka, mleko, kultury bakterii) natka pietruszki, przyprawy. Kurczak pieczony: kurczak bioderko, olej, przyprawy. Ziemniaki. Surówka z buraczków: buraki, przyprawy, olej rzepakowy. Woda Nektarynka |
Czwartek 11.09.2025 Zupa ogórkowa z ziemniakami: wywar mięsny, ogórki kiszone, śmietanka 18%, ziemniaki, pietruszka,por, seler, marchewka, przyprawy. Spaghetti bolognese z makaronem: szynka, karkówka, koncentrat pomidorowy, mąka pszenna, pomidory z puszki, marchew, cebula, czosnek, olej, przyprawy, makaron(mąka pszenna, woda). Kompot owocowy (owoce mrożone, woda, cukier) Śliwka |
Piątek 12.09.2025 Zupa wiosenna z makaronem: wywar z mięsa drobiowego, fasolka szparagowa, groszek, marchewka, pietruszka, seler, por,śmietanka 18%, makaron pszenny, masło(śmietanka, mleko, kultury bakterii), przyprawy, natka pietruszki. Paluszki rybne z pieca: ryba Mintaj, bułka tarta(mąka pszenna, drożdże, woda), jaja . Ziemniaki. Surówka z kapusty kiszonej: kapusta kiszona, cebula, marchew, jabłko, przyprawy, natka piertuszki, olej rzepakowy. Soczek 100% Gruszka |
Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie z przyczyn niezależnych od szkoły.
****************************************************************************************************************************************************
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Ziarna sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki (E220-E227) konserwant żywności
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, czosnek, smak natury, cynamon, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera oraz gorczycy.