Jadłospis
Poniedziałek 18.11.2024 Zupa krem z marchewki z grzankami: wywar z mięsa drobiowego, marchewka, ziemniaki, pietruszka, seler, por, cebula, natka, imbir, grzanki(mąka pszenna, olej rzepakowy, serwatka z mleka, jaja). Naleśniki z twarogiem polane sosem truskawkowo-waniliowym: mąka pszenna, mleko, jaja,, twaróg, truskawki, śmietanka słodka 18%, jogurt grecki 10%(mleko, śmietanka, mleko w proszku, żywe kultury bakterii)), cukier puder, cukier waniliowy. Woda / Mandarynka |
Wtorek 19.11.2024 Zupa koperkowa z makaronem: wywar drobiowy, marchewka, pietruszka, seler, por, makaron razowy świdry(mąka razowa z pszenicy durum, mąka razowa z pszenicy zwyczajnej, woda), masło(śmietanka, mleko, kultury bakterii), śmietanka18%, koperek. Smażony kotlet mielony : szynka, karkówka, jajko, cebula, bułka tarta(mąka pszenna, drożdże, woda), przyprawy, olej. Ziemniaki. Surówka z buraczków: buraki, cebula, przyprawy, olej rzepakowy. Woda /Batonik owocowy (100% owoc) |
Środa 20.11.2024 Zupa fasolkowa z makaronem: wywar z mięsa drobiowego, fasolka szparagowa zielona, pietruszka, seler, por, masło(śmietanka, mleko, kultury bakterii), makaron pszenny(mąka pszenna, woda) przyprawy, natka pietruszki. Pulpety drobiowe w sosie pomidorowym: pierś z indyka, jajka, koncentrat pomidorowy, mąka pszenna, bułka tarta(mąka pszenna, drożdże, woda), cebula, przyprawy, natka.Ziemniaki. Surówka wiosenna: kapusta pekińska, marchewka, ogórek szklarniowy, kukurydza, koper, sól, pieprz, olej rzepakowy. Woda /Smoothie owocowy(przecier jabłkowy 35%, bananowy 25%, z czarnych porzeczek16%, witamina C, cynk,niacyna,biotyna) |
Czwartek 21.11.2024 Barszcz ukraiński z ziemniakami: kiełbasa(mięso wieprzowe 88g, sól, przyprawy, ekstrakty przypraw, białko wieprzowe kolagenowe, glukoza), buraki wiórki, koncentrat barszczu, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta świeża, fasola Jaś, ziemniaki, śmietanka 18%, przyprawy, natka pietruszki. Strogonow: schab, ogórki kiszone, cebula, mąka, sól niskosodowa, pieprz. Kasza gryczana. Bukiet warzyw z masłem: brokuł, kalafior, marchewka, masło(śmietanka pasteryzowana, mleko pasteryzowane, kultury bakterii). Kompot (woda, owoce mrożone, cukier) Mieszanka studencka(orzeszki ziemne, migdały, nerkowce, rodzynki) |
Piątek 22.11.2024 Zupa zacierkowa: wywar mięsny, marchewka, pietruszka, seler, por, makaron zacierka(makaronowa mąka pszenna), natka pietruszki, przyprawy. Łosoś z pieca: .Łosoś, masło(śmietanka pasteryzowana, mleko pasteryzowane, kultury bakterii), koperek, cytryna. Ziemniaki. Coleslaw: kapusta, marchewka, chrzan, majonez (olej rzepakowy, żółtko jaja 6,0%,ocet, musztarda(woda, gorczyca, ocet spirytusowy, cukier, sól), cukier, sól, przyprawy), jogurt grecki(mleko, śmietanka, mleko w proszku, żywe kultury bakterii)przyprawy. Lemoniada(cytryna, miód, woda) Jabłko |
Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie z przyczyn niezależnych od szkoły.
****************************************************************************************************************************************************
Numery alergenów występujących w posiłkach:
1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)
2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)
6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)
9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
11. Ziarna sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)
12. Dwutlenek siarki (E220-E227) konserwant żywności
13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)
14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)
Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, czosnek, smak natury, cynamon, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera oraz gorczycy.