Jadłospis

Poniedziałek 17.06.2024

Zupa krem z ogórków kiszonych z grzankami: wywar mięsny, ogórki kiszone,

ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, por, czerwona cebula, przyprawy,

koperek, grzanki(mąka pszenna, olej rzepakowy, serwatka z mleka, jaja).

Makaron z twarogiem polany sosem truskawkowym :

makaron razowy świdry(mąka razowa z pszenicy durum, mąka razowa z pszenicy zwyczajnej, woda),

truskawki, twaróg(mleko pasteryzowane, kultury bakterii mlekowych), mleko,

jogurt grecki(mleko, śmietanka, mleko w proszku, żywe kultury bakterii), śmietanka 18%, cukier puder.

Woda

Maliny Liofilizowane

Wtorek 18.06.2024

Zupa zacierkowa: wywar mięsny, marchewka, pietruszka, seler, por, makaron

zacierka(makaronowa mąka pszenna), masło(śmietanka, mleko, kultury bakterii) natka

pietruszki, przyprawy.

Dewolaj z masłem: pierś z kurczaka,masło (śmietanka pasteryzowana, mleko pasteryzowane,

kultury bakterii), bułka tarta(mąka pszenna, drożdże, woda), jaja, przyprawy. Ziemniaki.

Marchewki juniorki z wody.

Sok owocowy 100%

Mieszanka studencka(orzeszki arachidowe, migdały, nerkowce, rodzynki)

Środa 19.06.2024

Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami: wywar mięsny, kapusta kiszona, ziemniaki,

marchewka, pietruszka, seler, por, sól. Bitki z wołowiny: wołowina, mąka pszenna,

przyprawy, olej.Kasza Bulgur. Bukiet warzyw z wody: brokuł, kalafior, fasolka.

Woda

Banan

Czwartek 20.06.2024

Zupa z cukinii z makaronem: wywar mięsny , makaron świdry pszenny, cukinia, marchewka,

pietruszka, seler, por, śmietanka 18%, masło(śmietanka, mleko, kultury bakterii).

Gołąbki w sosie pomidorowym: mięso wieprzowe, ryż, kapusta, koncentrat pomidorowy,

mąka pszenna, przyprawy, natka pietruszki. .Ziemniaki. Ogórek konserwowy(ogórki, ocet

spirytusowy, cukier, sól, koper, chrzan, czosnek, ziele angielskie, pieprz czarny, liść laurowy,

gorczyca).

Sok owocowy 100%

Piątek 21.06.2024

TYLKO ZERÓWKI

Zupa jarzynowa z makaronem: wywar z mięsa drobiowego, makaron(mąka pszenna, woda) ,

pietruszka, seler, por, masło(śmietanka, mleko, kultury bakterii), przyprawy, natka pietruszki.

Łosoś z pieca: ryba Łosoś,masło(śmietanka, mleko, kultury bakterii) koperek, cytryna.

Ziemniaki. Surówka z pomidora: pomidor, jogurt grecki(mleko, śmietanka, mleko w proszku,

żywe kultury bakterii), szczypiorek, czosnek.

Lemoniada cytrynowa(woda, miód, cytryna)

Truskawki Liofilizowane

**********************************************

Poniedziałek 24.06.2024

II Śniadanie: Bułka(mąka pszenna, woda, cukier, drożdże, sól, tłuszcz roślinny) z masłem

(śmietanka, mleko, kultury bakterii) , warzywami, serem(mleko pasteryzowane, sól, chlorek wapnia, bakterie fermentacji mlekowej) oraz jajkiem gotowanym.

Herbata miętowa z cytryną i miodem.

Zupa krem z dyni z pestkami dyni: wywar mięsny, dynia, pietruszka, seler, por, ziemniaki,

śmietanka 18%, masło, sól, pieprz, imbir, natka pietruszki, pestki dyni.

Ryż z jabłkami polany sosem waniliowym : ryż, jabłka, mleko,

jogurt grecki(mleko, śmietanka, mleko w proszku, żywe kultury bakterii), śmietanka, cukier puder i waniliowy.

Woda / Sok 100%

owoc

Wtorek 25.06.2024

II Śniadanie:Bułka(mąka pszenna, woda, cukier, drożdże, sól, tłuszcz roślinny) z masłem(śmietanka, mleko, kultury

bakterii), warzywami oraz wędliną. Herbata owocowa z cukrem.

Zupa pomidorowa z makaronem: wywar mięsny, marchewka, pietruszka, seler, por, makaron pszenny,

koncentrat pomidorowy, natka pietruszki.

Pulpety drobiowe w sosie koperkowym: pierś z indyka, jaja, mąka pszenna, bułka tarta(mąka pszenna, drożdże,

woda) koper, śmietanka 18%. Ziemniaki. Marchewki juniorki z masłem: marchew, masło(śmietanka

pasteryzowana, mleko pasteryzowane, kultury bakterii), przyprawy.

Woda / Mus owocowy (100% owoc)

Środa 26.06.2024

II Śniadanie:Bułka(mąka pszenna, woda, cukier, drożdże, sól, tłuszcz roślinny) z masłem(śmietanka, mleko, kultury

bakterii). Jajecznica na maśle ze szczypiorkiem, pomidorki.Herbata miętowa z cytryną i miodem.

Zupa ziemniaczana: wywar na boczku, ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, por, cebula, natka, przyprawy.

Spaghetti bolognese z makaronem i serem: szynka, karkówka, koncentrat pomidorowy, pulpa pomidorowa,

marchew, cebula, czosnek świeży, olej, przyprawy, makaron(mąka pszenna, woda), ser(mleko pasteryzowane,

sól, chlorek wapnia, bakterie fermentacji mlekowej).

Soczek 100% owoc / Maliny Liofilizowane

Czwartek 27.06.2024

II Śniadanie:Bułka(mąka pszenna, woda, cukier, drożdże, sól, tłuszcz roślinny) z masłem(śmietanka, mleko, kultury

bakterii), warzywami oraz wędliną. Herbata owocowa z cukrem.

Zupa kapuśniak z młodej kapusty z ziemniakami: wywar mięsny, młoda kapusta, marchewka, pietruszka, seler,

por, ziemniaki, przyprawy, koperek.

A’la zraziki z pieca: szynka, karkówka, cebula, jaja,bułka tarta(mąka pszenna, drożdże, woda), olej.Kasza

gryczana. Mizeria: ogórek świeży, śmietana 12%(śmietanka, kultury bakterii mlekowych), jogurt grecki

10%(mleko, śmietanka, mleko w proszku, żywe kultury bakterii)), przyprawy.

Kompot (woda, malina, cukier) / Jogurt((mleko, śmietanka, przecier owocowy, sok, żywe kultury bakterii

jogurtowych)

Piątek 28.06.2024

II Śniadanie:Bułka(mąka pszenna, woda, cukier, drożdże, sól, tłuszcz roślinny) z masłem(śmietanka, mleko, kultury

bakterii), warzywami, serem(mleko pasteryzowane, sól, chlorek wapnia, bakterie fermentacji mlekowej)oraz jajkiem

gotowanym. Herbata miętowa z cytryną i miodem.

Zupa zacierkowa: wywar mięsny, marchewka, pietruszka, seler, por, makaron zacierka(makaronowa mąka

pszenna), natka pietruszki, przyprawy.

Filety rybne w chrupiącej panierce: mintaj, jaja, mąka pszenna, olej rzepakowy, woda, skrobia ziemniaczana, sól,

drożdże. Ziemniaki. Surówka z kiszonej kapusty: kapusta kiszona, jabłko, marchewka, natka, olej rzepakowy.

Woda /Banan

Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie z przyczyn niezależnych od szkoły.

****************************************************************************************************************************************************

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11. Ziarna sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki (E220-E227) konserwant żywności

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, czosnek, smak natury, cynamon, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera oraz gorczycy.