Jadłospis

Poniedziałek 08.04.2024

Zupa krem z brokuła : wywar z mięsa drobiowego,

brokuł, ziemniaki, pietruszka, seler, por, czosnek, natka pietruszki

Ryż z jabłkami polany sosem waniliowym :

ryż, jabłka, mleko, jogurt grecki (mleko, śmietanka, mleko w proszku, żywe kultury bakterii),

śmietanka, cukier waniliowy.

Napój truskawkowy (sok 100%, woda)

Smoothie owocowy

Wtorek 09.04.2024

Zupa z cukinii z makaronem: wywar mięsny z kurczaka, makaron

pszenny, cukinia, marchewka, pietruszka, seler, por, śmietanka 18%,

masło.

Pieczona pierś z kurczaka: pierś z kurczaka, przyprawy. Ziemniaki.

Surówka z buraczków.

Woda

Banan

Środa 10.04.2024

Barszcz ukraiński z ziemniakami: kiełbasa, buraki wiórki, koncentrat

barszczu, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta świeża, fasola

Jaś, ziemniaki, śmietanka 18%, przyprawy.

Krokiety z mięsem: mięso wieprzowe, mąka pszenna, jajka, bułka

tarta(mąka pszenna, drożdże, woda).

Napój z owoców leśnych (sok 100%, woda)

Gruszka

Czwartek 11.04.2024

Zupa kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami: wywar mięsny,

kapusta kiszona, ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, por, sól,

przyprawy, natka pietruszki.

Kotlet mielony: szynka, karkówka, jajka, bułka tarta(mąka pszenna,

drożdże, woda). Kasza gryczana.Surówka z pora (kapusta, por,

przyprawy).

Kompot (woda, owoce mrożone, cukier)

Jogurt((mleko, śmietanka, przecier owocowy, sok, żywe kultury

bakterii jogurtowych)

Piątek 12.04.2024

Zupa pieczarkowa z kaszą: wywar mięsny, marchewka, pietruszka,

seler, por, pieczarki, kasza pęczak, natka pietruszki.

Dorsz z pieca: Dorsz, masło(śmietanka pasteryzowana, mleko

pasteryzowane, kultury bakterii), koperek, cytryna. Ziemniaki.

Surówka z pomidora: pomidor, jogurt grecki(mleko, śmietanka, mleko

w proszku, żywe kultury bakterii), majonez (olej rzepakowy, żółtko jaja

6,0%, ocet, musztarda, cukier, sól, przyprawy) szczypiorek, czosnek.

Lemoniada cytrynowa(woda, miód, cytryna)

Jabłko

**********************************************

  

Poniedziałek 15.04.2024

Zupa krem z ogórków kiszonych: wywar mięsny, ogórki kiszone, ziemniaki,

marchewka, pietruszka, seler, por, czerwona cebula, przyprawy, koperek.

Naleśniki z jabłkami polane sosem waniliowym : mąka pszenna, mleko, jaja,

jabłka, cynamon, jogurt grecki(mleko, śmietanka, żywe kultury bakterii jogurtowych),

śmietanka18%, cukier waniliowy.

Napój pomarańczowy (sok 100%, woda)

Gruszka

Wtorek 16.04.2024

Zupa z czerwonej soczewicy: wywar mięsny, , marchewka, pietruszka, seler,

soczewica czerwona, krojone pomidory z puszki, przyprawy, natka pietruszki.

Drobiowy kotlet mielony z pieca: pierś z indyka, jajko, bułka tarta(mąka

pszenna, drożdże, woda), przyprawy, olej. Ziemniaki. Surówka z kapusty

pekińskiej: kapusta pekińska, marchewka, kukurydza, koper, przyprawy, olej.

Woda

Ciasteczka zbożowe (mąka pszenna pełnoziarnista, żytnia, płatki owsiane, olej

słonecznikowy, owoc 7%)

Środa 17.04.2024

Zupa zacierkowa: wywar mięsny, marchewka, pietruszka, seler, por, makaron

zacierka(makaronowa mąka pszenna), natka pietruszki, przyprawy.

Dewolaj z masłem: pierś z kurczaka,masło (śmietanka pasteryzowana, mleko

pasteryzowane, kultury bakterii), bułka tarta(mąka pszenna, drożdże, woda),

jaja, przyprawy. Ziemniaki. Marchewka kostka na gęsto: marchew,

masło(śmietanka pasteryzowana, mleko pasteryzowane, kultury bakterii), mąka

pszenna, przyprawy.

Napój truskawkowy (sok 100%, woda)

Jabłko

Czwartek 18.04.2024

Zupa kapuśniak z białej kapusty z ziemniakami: wywar mięsny, świeża

kapusta, ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, por, pomidory z puszki, sól,

przyprawy.

Bitki z wołowiny: wołowina, mąka pszenna, przyprawy, olej.Kasza bulgur.

Ogórek konserwowy.

Kompot (woda, owoce mrożone, cukier)

Jogurt((mleko, śmietanka, przecier owocowy, sok, kultury bakterii)

Piątek 19.04.2024

Zupa koperkowa z makaronem: wywar z mięsa drobiowego, koperek, makaron

pszenny, pietruszka, seler, por, masło(śmietanka, mleko, kultury bakterii),

śmietanka 18%, przyprawy.

Paluszki rybne z pieca: ryba Mintaj, bułka tarta(mąka pszenna, drożdże, woda),

jaja . Ziemniaki. Surówka z kapusty kiszonej:kapusta kiszona, natka, marchew,

jabłko, przyprawy.

Lemoniada cytrynowa (woda, miód, cytryna)

Banan

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11. Ziarna sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki (E220-E227) konserwant żywności

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, czosnek, smak natury, cynamon, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera oraz gorczycy.