Jadłospis

Poniedziałek 20.10.2025 

Zupa krem z warzyw z pestkami dyni: wywar z mięsa drobiowego, groszek zielony, marchew, ziemniaki, brokuł, pietruszka, seler, por, czosnek, masło(śmietanka, mleko, kultury bakterii), przyprawy, pestki dyni. 

Pancakes z sosem jogurtowo-jagodowym : mąka pszenna tortowa 450, jajka, mleko 3,2%, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia (substancje spulchniające:difosforany,węglany sodu), olej rzepakowy,jogurt grecki(mleko, śmietanka, mleko w proszku, żywe kultury bakterii jagody, cukier puder. 

Woda/Śliwka 

Wtorek 21.10.2025 

Zupa grzybowa z kaszą: wywar mięsny drobiowy, marchewka, pietruszka, seler, por,śmietanka 18%, podgrzybki, kasza pęczak, natka, przyprawy. 

Smażony kotlet mielony : szynka, karkówka, jajko, cebula, bułka tarta(mąka pszenna, drożdże, woda), przyprawy, olej. Ziemniaki. Surówka z ogórków: ogórki kiszone, kukurydza, cebula czerwona, natka, przyprawy, olej rzepakowy. 

Kompot (woda, owoce mrożone, cukier) 

Mieszanka studencka(orzeszki ziemne, migdały, nerkowce, rodzynki) 

Środa 22.10.2025 

Zupa buraczkowa z ziemniakami: wywar z mięsa drobiowego, buraczki wiórki, koncentrat barszczu, ziemniaki, marchewka, pietruszka, seler, por, przyprawy.  

Makaron carbonara z boczkiem: makaron razowy świdry(mąka razowa z pszenicy durum, mąka razowa z pszenicy zwyczajnej, woda), boczek(mięso wieprzowe 85%, woda, sól, stabilizator E451), cebula, serek śmietankowy(odtłuszczone mleko (55%), ser (28%), masło, sole emulgujące, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), śmietanka 18%, przyprawy.  

Woda/Banan 

Czwartek 23.10.2025 

Zupa z soczewicy z ziemniakami: wywar mięsny , soczewica czerwona, marchewka, pietruszka, seler, por, pomidory z puszki, cebula, ziemniaki, natka pietruszki. 

Gulasz z wołowiny: wołowina,pieczarki, cebula, mąka pszenna, olej, przyprawy. Mix kasz: kasza pęczak i kasza gryczana. 

Surówka z buraczków: buraki, przyprawy, olej rzepakowy. 

Kompot (woda, owoce mrożone, cukier) 

Łaciaty jogurt pitny bez laktozy: mleko, wsad owocowy (cukier 9,5g, sok jeżynowy 1,5% ,sok malinowy 1,5% ,skrobia kukurydziana, fruktoza, koncentrat z marchwi, aronii i winogron, aromat), żywe kultury bakterii jogurtowych). 

Piątek 24.10.2025  

Zupa kalafiorowa z makaronem: wywar z mięsa drobiowego, makaron(mąka pszenna, woda), ka;lafior, marchewka, pietruszka, seler, por, czosnek, śmietanka 18%, masło(śmietanka, mleko, kultury bakterii), przyprawy, natka pietruszki. 

Kotlet mielony z Dorsza z pieca: Dorsz, jajko, cebula, bułka tarta(mąka pszenna, drożdże, woda), przyprawy, olej, natka pietruszki . Ziemniaki. Surówka z pomidora: pomidor, jogurt grecki(mleko, śmietanka, mleko w proszku, żywe kultury bakterii), śmietana 12%(śmietanka, kultury bakterii mlekowych),szczypiorek, czosnek, sól niskosodowa. 

Woda/Jabłko 

 

Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie z przyczyn niezależnych od szkoły.

****************************************************************************************************************************************************

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11. Ziarna sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki (E220-E227) konserwant żywności

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, czosnek, smak natury, cynamon, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera oraz gorczycy.