Jadłospis

   Poniedziałek 05.05.2025  

Zupa krem z brokuła z pestkami dyni : wywar z mięsny, brokuł, 

  ziemniaki, pietruszka, seler, por,cebula, czosnek, masło(śmietanka, mleko, kultury bakterii), pestki dyni. 

Pancakes z sosem jagodowym : mąka pszenna tortowa 450, jajka, mleko 3,2%, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia (substancje spulchniające:difosforany,węglany sodu), olej rzepakowy, jagody, cukier puder. 

Woda /Mus owocowy( 100% owoc)  

Wtorek 06.05.2025 

Barszcz ukraiński z ziemniakami: wywar na kiełbasie(mięso wieprzowe 88g, sól, przyprawy, ekstrakty przypraw, białko wieprzowe kolagenowe, glukoza), buraki wiórki, koncentrat barszczu, marchewka, pietruszka, seler, por, kapusta świeża, fasola Jaś, ziemniaki, śmietanka 18%, przyprawy, natka pietruszki. 

Ryż z szafranem, warzywami i indykiem: ryż, szafran, pierś z indyka, pomidory, papryka, cebula, fasola Romano, zielony groszek. 

Sok 100% wycisk pomarańcza / Banan  

Środa 07.05.2025  

Zupa grysikowa z ziemniakami: wywar mięsny drobiowy, ziemniaki, kasza manna, marchewka, pietruszka, seler, por, masło(śmietanka pasteryzowana, mleko pasteryzowane, kultury bakterii), natka 

Spaghetti bolognese z serem : szynka, karkówka, koncentrat pomidorowy, pulpa pomidorowa, marchew, cebula, czosnek, mąka pszenna, olej, przyprawy, makaron(mąka pszenna z pszenicy Durum, woda),ser(mleko pasteryzowane, sól, chlorek wapnia, bakterie fermentacji mlekowej). 

Woda / Gruszka 

Czwartek 08.05.2025 

Zupa ogórkowa z ziemniakami: wywar mięsny, ogórki kiszone, śmietanka 18%, ziemniaki, pietruszka,por, seler, marchewka, przyprawy. 

Gulasz z wołowiny: wołowina,pieczarki, cebula, mąka pszenna, olej, przyprawy. Mix kasz: Kasza bulgur, kasza gryczana. Bukiet warzyw z masłem: brokuł, kalafior, marchewka, masło(śmietanka pasteryzowana, mleko pasteryzowane, kultury bakterii).  

Kompot (woda, owoce mrożone, cukier) / Kiwi  

Piątek 09.05.2025  

Zupa zacierkowa: wywar mięsny, marchewka, pietruszka, seler, por, makaron zacierka(makaronowa mąka pszenna), natka pietruszki, przyprawy.  

Steki rybne w chrupiącej panierce z ziołami z pieca: filety z ryb białych, drożdże, mąka pszenna, mąka ryżowa, skrobia ziemniaczana, olej rzepakowy, zioła oregano i tymianek , sól, papryka. Ziemniaki. 

Mizeria: ogórek świeży, śmietana 12%(śmietanka, kultury bakterii mlekowych), jogurt grecki 10%(mleko, śmietanka, mleko w proszku, żywe kultury bakterii)), przyprawy.  

Woda/ Jabłko 

Poszczególne elementy jadłospisu mogą ulec zmianie z przyczyn niezależnych od szkoły.

****************************************************************************************************************************************************

Numery alergenów występujących w posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten (pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz)

2. Skorupiaki i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

3. Jaja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

4. Ryby i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

5. Orzeszki ziemne (arachidowe i produkty przygotowane na ich bazie)

6. Soja i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

7. Mleko i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

8. Orzechy (migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzechy pekan, orzechy brazylijskie, orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy oraz produkty przygotowane na ich bazie)

9. Seler i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

10. Gorczyca i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

11. Ziarna sezamu i produkty pochodne (produkty przygotowane na ich bazie)

12. Dwutlenek siarki (E220-E227) konserwant żywności

13. Łubin (produkty przygotowane na ich bazie)

14. Mięczaki (produkty przygotowane na ich bazie)

Do przygotowania posiłków używane są przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, oregano, bazylia, zioła prowansalskie, papryka słodka, papryka ostra, majeranek, czosnek, smak natury, cynamon, cukier waniliowy. Zgodnie z informacjami od producentów mogą one zawierać śladowe ilości: glutenu, mleka, jaj, soi, selera oraz gorczycy.